Birbirleriyle çatışma ve anlaşmazlık yaşayan gençlerin, ortak sorunlarını birbirlerine “şiddet” uygulamadan yönetebilmelerine destek vermek amacıyla “Müzakereci-Arabulucu/barışyapıcı Lider Gençler”den yararlanılması düşünülmektedir. Kişiler, anlaşmazlık yaşadıkları takdirde, ortak anlaşmazlıklarını ya müzakere ederek yapıcı ve barışçıl olarak yönetmekte ya da şiddete başvurarak birbirlerine zarar vererek yönetmeyi tercih etmektedirler. Şiddet ve suç, kişiler arası düzeyde genellikle yıkıcı ve saldırgan bir anlaşmazlık çözüm yolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle kişiler arası düzeyde şiddeti azaltmak için, gençlere bir anlaşmazlık yönetim şekli olarak şiddetin yerine ikame edebilecekleri, bir başka becerinin kazandırılması hedeflenmektedir. Gençlere kazandırılması hedeflenen beceriler, diyalog, müzakere ve arabuluculuk/barışyapıcılık becerileridir. 

Bu bağlamda, liselerden ve ortaokullardan öğrenci görüşleri referans alınarak, belirlenecek aday “Müzakereci-Arabulucu/barışyapıcı Lider Öğrencilere”, müzakere ve arabuluculuk/barışyapıcılık becerileri kazandırılarak, bu öğrencilerin hem çatışma yaşadıkları öğrencilerle ortak sorunlarını müzakere etmeleri ve hem de çatışan arkadaşlarını yan yana getirerek, onların ortak sorunlarını müzakere etmelerini kolaylaştırmaları amacıyla, arabuluculuk/barışyapıcılık yapmaları üzerine odaklanılmıştır. “Müzakereci-Arabulucu/barışyapıcı Lider-Gençler” bir yandan kendi anlaşmazlıklarını ve çatışmalarını müzakere ederek yönetirken, diğer yandan da arkadaşları arasındaki anlaşmazlıkları ve çatışmaları yapıcı ve barışçıl olarak yönetmek için arabuluculuk/barışyapıcılık yaparak, hem kendi becerilerini geliştirecek, hem de okullarında öğrenci şiddetinin azalmasına ve akranlar arasındaki diyalogun ve barışçı ilişkilerin gelişmesine katkı vereceklerdir.

Dolayısıyla liselerde ve orta okullarda, gençler arasında her gün yaşanan kişiler arası çatışmaları ve anlaşmazlıkları, önlenmesi ve ortadan kaldırılması gereken sorun davranışlar olmaktan çıkıp, gençlere doğru davranışları kazandırmak ve onların sorun çözme becerilerini geliştirmek için bir fırsat ve araç görünümü almış olacaktır. Gençler kendi yarattıkları anlaşmazlıkları yine kendileri yapıcı ve barışçıl olarak yönetirken gelecekte yaşayabilecekleri daha ciddi kişiler arası çatışmalar ve anlaşmazlıklar için de aşılanmış olacaklardır. Kendi sosyal yaşamındaki anlaşmazlıkları yapıcı/barışçıl yollarla yönetmeksizin ve bu konuda beceri kazanmaksızın yetişen gençlerin, yetişkin yaşamlarında da anlaşmazlıklarını yıkıcı ve saldırgan yollarla şiddete ve suça bulaşarak yönetecekleri düşünülmektedir.

 Bu nedenle, bir paradigma değişimine gidilerek, gençlerin sosyal yaşamlarında okul gibi güvenli bir ortamda her gün onlarca ve yüzlerce defa yaşadıkları anlaşmazlıkların, onların kişisel gelişimlerinin sağlanmasında bir araç ve fırsat haline getirilmesine gereksinim vardır. Bu yolla her gün yaşanan bu sorunlar aynen aşı gibi, nasıl seyreltilmiş mikroplar vücuda enjekte edilerek vücudun bu mikroplarla başa çıkma becerileri geliştiriliyor ise, gençlere de kendi anlaşmazlıklarını çözümleterek, onların sorun çözme becerileri geliştirilecektir. Bu yolla öğrencilerin sorun çözme, diyalog, müzakere, arabuluculuk/barışyapıcılık becerileri gelişecektir.  Okullarda gençlerin ortak sorunlarını arabulucu-barışyapıcı öğrencilerin kolaylaştırıcılığında müzakere ederek yönetmelerinin sonuçları şunlar olacaktır.

  • Arabulucu/barışyapıcı öğrenciler liderlik becerilerini geliştirecektir.
  • Arabulucu/barışyapıcı öğrencilerin ve anlaşmazlık yaşayan öğrencilerin yaşamlarının her noktasına taşıyacağı iletişim, konuşma ve eleştirel düşünme becerileri gelişecektir.
  • Arabulucu/barışyapıcı öğrenci öz denetimini, öz yönetimini, öz saygısını ve öz güvenini geliştirecektir.
  • Anlaşmazlık yaşayan öğrencilerin kendi sorunlarını arabulucu öğrencilerin kolaylaştırıcılığında müzakere ederek yönettikleri için, özbelirleme, özyönetim ve özdisiplin becerileri gelişecektir.
  • Arabulucu/barışyapıcı öğrencinin arkadaşları arasındaki önemi ve etkisi artacaktır.
  • Arabuluculuk/barışyapıcılık, öğrencileri sorunlarını yapıcı çözme konusunda adanmışlıklarını arttıracaktır.
  • Arabulucu/barışyapıcı öğrenci, yaşamının ve kariyerinin her noktasına taşıyacağı müzakere, diyalog ve sorun çözme becerilerini geliştirecek ve ilerletecektir.
  • Öğrenciler kendi anlaşmazlıklarını çözmede daha fazla sorumluluk alacaklardır.
  • Arabuluculuk/barışyapıcılık süreci, öğrencilere duygularını paylaşma, diğer öğrencileri anlama, empati ve gereksinimlerini olumlu yöntemlerle karşılama yollarını kazandırır.
  • Öğretmenler, öğrenciler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek ve istenmeyen davranışları yönetmek için daha az zaman ve enerji harcayacaklardır. Tükenmişlikleri azalacaktır.
  • Akran arabuluculuğu güce dayalı otoriter, cezalandırıcı disiplin yaklaşımını azaltacak, onarıcı olanı arttıracaktır.
  • Akran arabuluculuğu öğrenciler ve öğretmenler arasında yaşanan tansiyonu düşürecektir.
  • Akran arabuluculuğu öğrenci-öğrenci ve öğrenci-öğretmen arasındaki ilişkilerin daha olumlu ve yapıcı geçmesine neden olacağı için okul iklimini olumlu yönde etkileyecektir.
  • Öğretmenlerin, öğretime öğrencilerin de öğrenmeye ayırdıkları zamanı arttıracaktır.
  • Okulda öğrenciler, kişiler arası çatışmaları daha pozitif ve yapıcı olarak yorumlayacaklardır, dolayısıyla da çatışmaların daha işbirlikli yönetimine yöneleceklerdir.
  • Okul disiplin sorunlarının öğretmenler ve okul yöneticileri üzerinde oluşturduğu baskı azalacaktır; Disiplin sorunlarına ayrılan zaman azalacaktır.

Çatışma çözümü ve akran arabuluculuk/barışyapıcılık eğitimi, sınıf ve okul atmosferini geliştirecektir. Okulda tansiyon düşecektir.